תנ"ך

אודות המגמה: מאז ומעולם ריתקו דמויות המקרא את הקוראים בספר הספרים והציתו את דמיונם של מפרשים וחוקרים בני כל הדתות. התנהגותן האנושית והבלתי צפויה, לעיתים, של גיבורי התנ"ך לא משאירה את הקוראים אדישים, והיא כמו מבקשת מאיתנו להיות שותפים פעילים בעלילה. הקריאה בספר מעוררת בנו רגשות שונים מאהבה והזדהות ועד כעס ותסכול, והיא מחדדת תובנות ומחשבות על משמעות הקיום האנושי ועל טבע האדם, על יתרונותיו וחולשותיו.

ביחידת ההרחבה הראשונה, "מנהיגות במבחן" נכיר מנהיגים שונים, ודפוסי התמודדות עם משברים ואתגרים שהמנהיגות מציבה. מתוך כך יידון הפער בין האידיאל למציאות. הלימוד ייערך מתוך אמפתיה, אך בו־זמנית מתוך ביקורתיות מורכבת. חשוב לציין כי העולם התנ"כי אינו מציג את גיבוריו כמושלמים, גם לא את המעולים שבמנהיגים. כולם דמויות אנושיות השואפות לשלמות, שאינה ממומשת באופן מלא. התלמידים ישוו בין דפוסי ההתמודדות של המנהיגים השונים, וינסו לעמוד על ההיגיון שבמעשיהם.

יחידת הרחבה נוספת עניינה "הולך נגד הרוח". היא מבקשת לבחון דמויות מקראיות כלוחמות צדק וכמי שנלחמות למען הגבלת כוחם של שליטים עריצים ומנהיגים מושחתים.גיבורי התנ"ך מתמודדים עם סוגיית ההליכה נגד הרוח בדרכים שונות. ביחידה זו יילמדו סיפורים שבהם דמויות שבוחרות לצאת נגד הרוח. כל דמות והמניע שלה, כל דמות בדרכה שלה, עם הרווחים שבהם היא זוכה והמחירים שהיא משלמת.

יחידת הרחבה האחרונה עוסקת בנושא "שייכות וזרות" במספר מעגלים: המעגל האישי, המעגל המשפחתי, המעגל השבטי והמעגל הלאומי. התלמידים ייחשפו למורכבות השיח הזהותי היוצא מבין שורות הסיפורים. התלמידים יעמדו על המתח בין האינדיבידואלי ובין הגלובלי, בין האיחוד ובין הייחוד, בין הנאמנות לקול האישי ובין ההליכה לקראת, הפְּשרה, הוויתור, ההכלה והרחבת השורות. מתוך השיח הזה יתבררו שאלות העוסקות בזהות האישית והחברתית של כל תלמיד ותלמידה, ובזהות של החברה שלנו לגווניה ולהשתמעויותיה. סוגיות אלה רלוונטיות לאדם בפרט ולחברה הישראלית לשבטיה בכלל.

הלימודים במגמה משלבים טקסטים ממקורות יהודיים קלאסיים, חפירות באתר ארכיאולוגי, ימי סיור בעקבות סיפורי וגיבורי המקרא בהדרכת תלמידי המגמה כחלק מהערכת הלמידה, ביקור בחוג למקרא באוניברסיטה ועוד. המגמה מתאימה לתלמידים חוקרים, סקרנים, בעלי יכולות למידה עצמאיות שהתנ"ך קרוב לליבם ורוצים להעמיק בו מנקודות מבט מגוונות ומרתקות. הלימוד והערכת התלמידים במגמה משלבים למידה מבוססת פרויקט וכן מקנה לתלמידים כלים מגוונים בשילוב פדגוגיה מתקדמת ללימוד אקדמי עתידי כגון: חשיבה יצירתית, מיצוי מידע, קריאת מאמרים מדעיים, חשיבה ביקורתית, השוואת טקסטים, ניתוח ספרותי של טקסט, קריאה צמודה בפרשנות מסורתית ועוד